Τακτοποίηση αυθαιρέτων

Η παράταση, η διαδικασία, οι εκπτώσεις, οι δόσεις και τα πρόστιμα

Αυθαιρέτα

Προθεσμία τριών ακόμη μηνών θα έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προκειμένου να κάνουν υπαγωγή του ακινήτου τους στον νόμο 4495/17, ώστε να διασφαλίσουν τις περιουσίες τους.

Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες έχουν περιθώριο έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η παράταση δόθηκε εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στη Real, ενώ κάλεσε παράλληλα τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την τακτοποίηση των ιδιοκτησιών τους.

«Πόλεμος νεύρων» από το Oruc Reis: Η στροφή και η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Πόλεμος νεύρων» από το Oruc Reis: Η στροφή και η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας
Όσον αφορά στην κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών για τις οποίες έχουν βγει τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε πως θα προχωρήσει: «Όχι μόνο στη Μάνδρα, αλλά και στο Μάτι στο οποίο θα γκρεμιστούν πάνω από 140 σπίτια και άλλες 340 αυθαίρετες κατασκευές (π.χ. μάντρες), σύμφωνα με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που παρουσιάσαμε. Τάξη όμως θα μπει και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατεδάφιση συνολικά 1.108 αυθαιρέτων τους επόμενους μήνες».

Διαφωνεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
Σημειώνεται ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) είχε ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος η προθεσμία να παραταθεί έως το τέλος του 2020, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Ωστόσο, το υπουργείο εκτιμάει, όπως φαίνεται, ότι η περίοδος που δόθηκε είναι αρκετή για τους πολίτες.

Έτσι, η παράταση αφορά όσους έχουν αυθαίρετα κατηγορίας 1 – 4 και μπορούν να τακτοποιηθούν με τις υπάρχουσες ευνοϊκές διατάξεις του 4495/17, ενώ δίνεται και μία τελευταία ευκαιρία για όσους ανήκουν στην 5η κατηγορία, ώστε να μπουν στη ρύθμιση έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και τη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20%. Για αυτούς η ημερομηνία είναι καταληκτική, ενώ αμέσως μετά θα αναλάβουν ελεγκτές δόμησης και μπουλντόζες.

Για τις τέσσερις πρώτες κατηγορίες αυθαιρέτων που δεν θα κάνουν υπαγωγή του ακινήτου τους τόσο στον ισχύοντα νόμο όσο και στη ρύθμιση που έφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα έρθουν αντιμέτωποι με έως και 40% προσαύξηση του προστίμου όταν θα πέσει η αυλαία υπαγωγής, η οποία θα γίνει μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου το 2025.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες θα έχουν αύξηση προστίμου κατά 20% το πρώτο έτος και για κάθε επόμενο θα επιβαρύνονται με επιπλέον 5%.

Η τακτοποίηση θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει ολοκληρώσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα της ιδιοκτησίας του, δηλαδή η μη έκδοσή της θα ισοδυναμεί με μη τακτοποίηση της αυθαιρεσίας. Άρα, για τη μεταβίβαση του ακινήτου, προϋπόθεση είναι η τακτοποίηση και η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟ CNN.GR