Αυθαίρετα: Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και οι αλλαγές που έρχονται

Την ευκαιρία να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα τους μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου θα έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τα αυθαίρετα, την μεγάλη αυτή πληγή έρχεται να αντιμετωπίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Σε πρώτη φάση πρόκειται να δοθεί παράταση 6 μηνών έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υπαγωγής των κτισμάτων τους στο Νόμο 4495/17 που λήγει στις 8 Νοεμβρίου, με τις ίδιες ευνοϊκές διατάξεις.
Αμέσως μετά, δηλαδή τον Μάιο, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η ΗΤΚ, η οποία θα λειτουργεί ως σταθερή λύση, με δεδομένο ότι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να «εντάσσονται» όποια χρονική περίοδο το επιθυμούν, ωστόσο όσο το καθυστερούν θα λαμβάνουν και τα ανάλογα πρόστιμα.

Παράλληλα, κατά τις ίδιες πηγές, παύει η υποχρέωση να δηλώνονται τα νόμιμα ακίνητα στην ΗΤΚ σε βάθος 5ετίας, καθώς μια τέτοια κίνηση θα είναι απαραίτητη μόνο για περιπτώσεις στις οποίες χρειάζεται να γίνει μεταβίβαση ή πώληση.

Τα αυθαίρετα

Την ίδια ώρα, το ΥΠΕΝ, όπως θα δώσει τελευταία πίστωση χρόνου διάρκειας από 15 έως 30 ημέρες για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες για περιοχές σε Ανατολική και Δυτική Αττική, Κυκλάδες, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κοζάνη, Μαγνησία και Καρδίτσα, των οποίων η σχετική προθεσμία εκπνέει αύριο, 31 Οκτωβρίου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να έρθει μία συνολική παρέμβαση-μεταρρύθμιση για τα αυθαίρετα, στην οποία δευτερεύουσας σημασίας θα είναι αυτή καθ’ εαυτή η παράταση, που είναι αναγκαία προφανώς, αλλά δεν θα είναι αυτό που θα χαρακτηρίζει τη ρύθμιση. Τη ρύθμιση θα τη χαρακτηρίζει βασικά μια κατεύθυνση αποφυγής νέων παρατάσεων στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη αφενός τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και αφετέρου το γεγονός ότι η κόκκινη γραμμή μας σε σχέση με την τακτοποίηση αυθαιρέτων πάει πίσω στο 2011.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤO IN.GR